5 sätt att få ditt hem att kännas mer sammanhängande – utan att renovera

När det är dags att inreda sitt alldeles eget hem är det lätt att gå all in och genast börja köpa nya saker till boendet. Men det finns några saker du kan tänka på innan du börjar ta hem nya möbler och inredningsprylar – du hittar mina 5 bästa tips i bildspelet nedan! 

 

1. Välj en färgskala och håll dig till den

När du går i inredningsbutiker är det lätt att köpa med sig en snygg produkt här och en annan där. Risken är dock att dessa inte känns sammanhängande när du sedan placerar dem i samma rum.

Se därför till att välja en färgskala på runt 2–5 nyanser och försök att hålla dig till denna. Då kan du ta ut svängarna på andra sätt – exempelvis genom att blanda material.

 

2. Sätt din egen smak före nostalgin

Din farmors gamla väggur kanske har en alldeles särskild betydelse för dig, men om resten av ditt hem går i en helt annan stil är risken stor att prylen som är fylld med minnen istället bara känns malplacerad.

Du behöver inte göra dig av med saker som har ett emotionellt värde – men kanske kan de få vila i källaren ett tag tills du bor i ett hem där de passar in?

I ditt hem är det ju faktiskt DU som ska bo – och då ska det också innehålla det du gillar och tycker är snyggt.

 

3. Välj ut ett mindre antal inredningsdetaljer

Om du har samlat på dig mycket saker genom åren blir det lätt så att du har allt framme samtidigt. Men precis som med prylar med ett nostalgiskt värde kan du behålla dem – allt behöver bara inte synas samtidigt.

Gå igenom dina inredningsdetaljer och fundera över vilka som gör sig bra ihop och med resten av ditt hem. De som inte klarar den här gallringen kan du stoppa undan. Om du ångrar dig efter ett tag är det bara att byta tema!

 

4. Mixa och matcha från olika varumärken

Att köpa allt du behöver från Ikea direkt när du flyttar in kan kännas enkelt – men då är också risken stor att ditt hem känns opersonligt.

Även här gäller det att tänka efter: kanske kan du köpa sängen och garderoberna därifrån men avvakta lite med exempelvis soffbord, tv-bänk och stolar till matbordet?

På så sätt hinner du känna efter vilka behov du har och kan hålla utkik efter dessa produkter hos olika varumärken.

 

5. Växter funkar alltid!

Att ha något grönt att vila ögonen på gör mycket för sinnet – många har insett det härliga i att ta hand om något och se det växa och bli större (och om det inte går som man vill lär man sig ju i alla fall av sina misstag…).

Det finns också en anledning till att ljust och fräscht var så stort i inredningsväg på 10-talet – det passar bra med det allra mesta. Satsar du på växter, naturinspirerade detaljer och vitt kan det alltså inte gå fel.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *