Hur du känner igen farlig färg

Är det dags att måla om hemma? Tänk på vilken färg du väljer, då all färg inte är bra färg. Det finns farlig färg på marknaden som du bör undvika. För att du ska kunna urskilja detta finns en hel del bra miljö- och varningsmärkningar att hålla utkik efter.

När du ska måla om inomhus eller utomhus vill du såklart använda en så bra färg som möjligt, både för din egen och för miljöns skull. Vi vill därför tipsa om hur du känner igen om en färg är farlig eller inte, och det gör du enklast genom att titta efter vilka märkningar som finns på färgburken.

Farlig färg är märkt med varningar

Det bästa sättet för att känna igen farlig färg är genom att lära dig känna igen de olika märkningarna som används för att visa om en produkt innehåller ämnen som kan vara skadliga. Dessa märkningar kallas farosymboler och kan visa till exempel om en produkt är brandfarlig, innehåller allergiframkallande ämnen eller om produkten är frätande.

Farosymboler på färgburkar

Beroende på vilken typ av färg du väljer att måla med finns olika märkningar. Ofarlig färg är ofta vattenbaserad och saknar helt farosymboler, med undantag för eventuella varningar om att du inte ska äta färgen. Däremot är farlig färg tydligt markerad med farosymboler, här är några exempel:

 • Giftig – markeras genom en döskalle-symbol.
 • Irriterande/frätande – markeras med ett X eller ett utropstecken.
 • Miljöfarliga – märks med en symbol i form av silhuetten av ett träd och en fisk på land.
 • Brandfarlig – en symbol som ser ut som en eld.

Så ska farlig färg hanteras

Nu vet du hur du snabbt känner igen om en färg är farlig, men har du koll på hur du ska hantera den på ett säkert sätt? Här är några bra saker att tänka på när det kommer till hantering och hur du gör dig av med färg som ska kasseras.

 • Förvara alltid färg i sin ursprungliga förpackning. Färgburkar har ofta återförslutningsbara lock som är tillverkade på ett sätt som gör att färgen inuti hålls fräsch och användbar även efter att burken öppnats.
 • Kontrollera om färgens förpackning är märkt med farosymboler och hantera innehållet enligt etikettens anvisningar.
 • Undvik att få färg direkt på huden, använd ordentliga kläder och ansiktsmask för att inte andas in färgens kemikalier.
 • Låt alltid fönster eller altandörr vara öppet när du målar för att vädra ut den starka doften som blir vid målning inomhus.
 • Låt inte barnen vistas i närheten när du ska måla, oavsett om du använder målarfärg, spray, lack eller lacknafta.
 • Låt inte använda penslar stå i blöt i lösningsmedel på ett sätt som gör att barn lätt kommer åt dem.
 • Förvara alltid all sorts färg oåtkomligt för barn.
 • När du ska göra dig av med färgburken bör du göra detta på ett miljövänligt vis. Färgburkar och sprayfärg med eller utan färg kvar, ska inte kastas i hushållssoporna utan ska lämnas in på återvinningsstation. Använd miljövänlig och miljömärkt färg

Idag finns många olika sorters målarfärg att tillgå på marknaden. Se därför till att alltid välja det mest miljövänliga alternativet. För att veta om en färg är miljövänlig finns även här märkningar att hålla utkik efter.

Använd miljövänlig och miljömärkt färg

Idag finns många olika sorters målarfärg att tillgå på marknaden. Se därför till att alltid välja det mest miljövänliga alternativet. För att veta om en färg är miljövänlig finns även här märkningar att hålla utkik efter.

Miljömärkningar på målarfärg

 

Om du vill säkerställa att en färg är miljövänlig är det olika miljömärkningar som du ska titta efter. De målarfärger som har miljömärkningar har fått dessa tack vare att de uppfyller högt ställda miljökrav som har tagits fram av en tredje part.

 • Bra Miljöval – är Naturskyddsföreningens eget miljömärke och ser ut som en svart fågel mot vit bakgrund.
 • Svanen – är framtagen av statliga Miljömärkning Sverige och är ett märke i vitt och grönt som tillsammans bildar en svan.
 • EU Ecolabel, även kallad EU-blomman – är även den framtagen av Miljömärkning Sverige och är en märkning i vitt, grönt och blått som tillsammans bildar en blomma samt har EU-symbolen och Ecolabel skrivet på sig.

Om din färg är märkt med någon av ovanstående märkningar får du en färg framtagen med hänsyn till miljön. Du kan känna dig trygg med vetskapen om att färgen inte innehåller skadliga ämnen såsom tungmetaller eller mjukgörare, att den uppfyller strikta krav rörande lösningsmedel och även att du får en färg som täcker och håller bra, oavsett om det är inne- eller utefärg.

Har du frågor eller funderingar kring vilken färg som är bäst för ditt projekt? Fråga i din lokala färghandel för experthjälp. Lycka till! Love M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *