Inför ditt första husköp

Att köpa ditt första hus är en stor och spännande händelse i ditt liv. Det kräver att du är försiktig, mogen, har tillräckligt med pengar innan du ens kan genomföra det.

Att äga sitt egna hus har självklart många fördelar men nackdelar väger väldigt många gånger upp det positiva. Därför är det oerhört viktigt att man ser över innan om

  1. Du faktiskt behöver ett hus i dagsläget
  2. Gör det för dig själv – låt inte familj och vänner övertyga dig

Så när ska du köpa ett hus? Här kommer ett par anledningar varför du inte ska köpa hus idag.

Nyexaminerad eller precis fått ett jobb

Grattis! Det är vanligt, framförallt som nyexaminerad, att du har ett bra välbetalt jobb framför dig. Det man lätt glömmer är berget av skulder som plugget lämnat dig med. Ditt fokus framöver måste ligga på att betala av dina skulder du må ha och bygga upp ditt sparkonto för att ha råd med insatsen – annars hamnar du lätt med dyra lån.

Det är viktigt att man behöver upp en buffert innan man tänker realistiskt på att köpa hus.

Det är en bra investering!

Man hör många prata om hur bra investering det är att köpa hus och absolut, det kan vara en bra investering – du slipper bl.a. betala hyror varje månad som lätt bidrar till en betydande del av räkningarna varje månad. Glöm däremot inte bort vad ett hus faktiskt kostar: det som du idag betalar för hyran är underhåll för bostaden. Ett hus innebär oftast även en lån som kostar dig pengar både i amortering och ränta.

Buffert vid olyckor eller oväntade händelser

Saker kan och kommer gå sönder – En brusten värmepump, fuktproblem eller ruttna tak kan vara katastrofala för ekonomin. Därför är det viktigt att se över den faktiska kostnaden för huset innan du tar ett beslut.

Alla dina vänner gör det

Med äldre ålder kommer nojan och det är lätt att man jämför sig med sina vänner. Vissa har familj, hus, bil – livet många faktiskt strävar efter. Men bara för att ett par av dina vänner har köpt hus betyder det ju inte att du ska känna dig pressad att skaffa ditt egna.

Passa på att utnyttja dina vänner istället! Hur har det gått för dom att köpa hus, vilka svårigheter har dom haft? Jag lovar att ingen av dina vänner kommer säga att det varit guld och gröna skogar hela vägen för hela husprocessen men däremot kommer de kunna ge dig värdefulla tips för när det väl är dags för dig.

Moralen? Stressa inte

Att köpa ett hem är inget lopp. Det är viktigt att alltid tänka till innan man hoppar på stora beslut i livet. Det är lätt att man blir insnöad på att köpa ett hus men är det verkligen något du behöver just nu? Det är en kostsam tid, ibland resten av livet, bara för att man ska ha sitt egna. Känner du t.ex. att du rest klart?

Känner du att du är redo? Gör det! Att köpa hus är ett äventyr i sig självt och fördelarna är utav många. Om du däremot inte känner dig redo? Hoppa inte in i det än – njut av dagen och spara för morgondagen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *