Så får du din hortensia att hålla längre – 5 enkla tips

Vi ser ibland den praktiga, bollformade hortensian i buketter, men allra vackrast är den i en kruka eller rabatt där den kan växa sig ännu större. Men visste du att hortensian ändrar färg beroende på omgivningen? Det innebär att även om du köper en av en viss färg så kan den komma att ändras; dess blommor blir rosa, vita eller röda i svagt sur eller neutral jord, medan de får en blåare färg i en sur jord.

Här nedanför listar vi 5 enkla tips som ökar dina chanser att få en livskraftig växt som du kan njuta av under lång tid framöver!

1. Placera hortensian i ett ljust fönster men utan direkt sol, då klarar den sig bättre. Extra känslig mot starkt solljus är den under blomningstiden.

2. Ha koll på temperaturen – hortensian håller ännu bättre om det är rumstemperatur eller kallare och klarar ner till 15 grader.

3. Se till att vattna ordentligt! Många växter riskerar att övervattnas, men hortensian vill ha fuktig jord och särskilt när den blommar. Du kan med fördel ge den växtnäring under sommaren och ta bort vissna blommor så att nya har chansen att komma upp.

4. Undvik kalk i jorden – liksom rhododendron föredrar hortensian kalkfattig jord, då de båda är surjordsväxter som mår bäst i jord med ett ph-värde på 5–6. Det finns både särskild hortensiajord och rhododendronjord för dessa växter. Efter blomningen och viloperioden kan du gärna gödsla din hortensia med surjordsgödsel.

5. Plantera ut den om du har möjlighet. Under våren, sommaren och hösten mår hortensian toppen utomhus, och du kan ha den i krukor eller direkt i rabatten i ett skyddat läge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *