Så inreder du för ett rofyllt hem

En utav de viktigaste hörnstenarna inom inredning 2021 är vår längtan efter en enkel och harmonisk vardag. Det är drömmen om ett rofyllt hem med närhet till naturen där du själv står i fokus. Låt dig inspireras av årets inredningstrender och se hur du inreder ditt hem för fler avkopplande stunder i vardagen.

 

INREDNING 2021 HANDLAR OM EN NY NIVÅ AV LYX

Under 1900-talet ansågs ägandet och det materiella vara en lyx. Under det tidiga 2000-talet blev istället upplevelser en rikedom och idag samt framöver spås lyx bli inre välmående. Vår stora längtan efter naturen och det spirituella innebär att vi i större utsträckning söker oss efter harmoniska upplevelser och platser. Vi söker efter tystnad, trygghet och komfort. Vi väljer att koppla bort mobiltelefoner och annan teknik som framkallar stress. Bekväma, hållbara och naturliga material blir en större del av våra hem samtidigt som våra sinnen får en större roll då vi vill känna, se och uppleva mer. Inredningen kommer därför bestå av mer mjuka textilier, doftljus och andliga posters. Det vi kommer visa på utsidan är vad vi vill åstadkomma på insidan – en stressfri miljö och ett inre lugn. På så sätt ser vi hur inredningen 2021 går allt mer åt ett in – ut perspektiv och landar i en inredningstrend som kan benämnas Mindful living.

 

DET VACKRA FINNS I DET ENKLA – TÄNK AVSKALAT

Vem har inte drömt om en enklare vardag där tid och energi inte är en bristvara? Idag äger vi och har tillgång till fler saker än någonsin men samtidigt har vi mindre tid för att ta hand om oss själva och vårt välbefinnande. Inredning 2021 bygger därför på en reaktion till att vi idag lider av ”stuffocation” vilket innebär att vi matas med stora mängder information, mer än vad vi kan ta in. Genom att skala ner och välja vår inredning med omsorg kan vi skapa hem där detta informationsbrus blir mindre och vårt välbefinnande större. I det moderna hemmet har var sak sin plats, samtidigt som medvetna materialval och funktionalitet vägleder våra köp.

 

I år fokuserar vi på produkter som gör vardagen enklare och oss gladare och mer harmoniska. Som smart förvaring, återvunna material och organiska former. Vi investerar hellre i färre men bättre saker i vår inredning som kan leva många liv.

 

INRED MED FÄRGER FRÅN JORD, SKOG & HAV

Ett rofyllt hem hämtar mycket av sin färgskala från de fyra elementen jord, luft eld och vatten. Och inredningen 2020 utgår ifrån ”blonda” sandfärger som går både mot beige och ljust varmgrått. Om du kombinerar dem med accentfärger i grönt, blått och brunbränd terracotta får du till en färgskala som ger ditt hem den rofylldhet vi söker oss till allt mer.

Vitt är fortfarande en viktig färg som skapar kontrast och luftighet i våra skandinaviska, ljusa hem. Och kommer i år tillbaka starkt till vår inredning. Även de ljusa träslagen fortsätter att dominera. Textilier och möbler med detaljer i svart och sot hjälper också till att skapa stämning och djup i våra hem men möts så gott som alltid av bruna och beige färgfält som ger hemmet en harmonisk känsla. De bruna tonerna blir mer och mer dominerande och ersätter eller ”samsas” allt mer med det tidigare enbart gråa och vita ytorna i vår inredning. Det är en mättad färgskala som återigen visar hur inredningen 2021 hämtar inspiration från och hyllar naturen. Och på så sätt hjälper oss att skapa ett mer rofyllt hem.

 

PLOCKA FRÅN NATUREN

Ett rofyllt hem får du även till genom att plocka in detaljer från naturen. Grenar plockade från marken, en unik sten du hittar i skogsdungen eller vass plockade längs med kusten blir ett fint och hållbart tillägg i din inredning samtidigt som det för in naturens rofylldhet i hemmet. Naturens starka representation i våra hem syns tydligt i både våra val av inredningsdetaljer som materialen vi väljer att inreda med. Vi ser mycket rotting och trä inom inredning 2021 kombineras med organiska former som påminner oss om havet.

 

INRED MED TAKTILA TEXTURER

Lika stor betydelse som skogen har att erbjuda för ett rofyllt hem, så är även det genuina hantverket av stor betydelse och en stor inspirationskälla. I det stora hela är årets inredningstrender ganska mönsterlösa men vi ser istället mycket taktila texturer så som keramik med naturliga ådror, handvävda textilier och ljusstakar gjorda som ytan av ett träd. Det är texturer som väcker våra sinnen och låter oss komma till ro i våra hem.

INRED FÖR STUNDER DÄR DU STÅR I FOKUS

Inredningen 2021 uppmanar oss till att allt mer sätta vår hälsa och inre ro först. Målbilden grundar sig i en god natts sömn och tid för en avkopplande kopp te. Därför ser vi även hur vi adderar föremål i vår inredning som inbjuder till avkoppling. Dagbäddar, sittpuffar, plädar och mjuka kuddar i handvävda material får oss att vilja inreda små oaser i hemmet. Mycket av årets inredning kretsar därför kring att skapa utrymmen i ditt hem där du får möjlighet att varva ner. Meditativa platser som en myshörna, ett rofyllt sovrum eller ett badrum med spa-känsla blir i år allt viktigare för våra hem att ha.

 

Inredningstrenderna och inredning 2021 kretsar mycket kring hållbarhet, och utöver hållbar design omfattar det även en hållbar livsstil där vi vågar varva ner. Låt dina sociala medier vila, ta vara på det naturen har att tillgå och inred med rofylld design. Tillämpa trenden i ditt eget hem med inredning i jordnära toner och föremål som gör dig glad och får dig att må bra. Hemligheten med denna inredningstrend är inte så hemlig: våga tänka på dig själv, våga koppla ner och framförallt – våga göra ingenting.

 

SÅ VAD ÄR INREDNING 2021?

Sammanfattningsvis kan vi säga att inredning 2021 bygger på följande delar:

  • En enkel och avskalad stil
  • Färger inspirerade av naturen som blonda sandfärger, grönt, brunt och blått.
  • Inredningsdetaljer vars material eller form är inspirerad av naturen som exempelvis rotting, trä och snäckformer.
  • Möbler som inbjuder till avkoppling som dagbäddar, sittpuffar och plädar.
  • Mönsterlös inredning – vi väljer hellre enfärgade taktila texturer på vår inredning.

 

LILLA CHECKLISTAN FÖR ATT SKAPA ETT ROFYLLT HEM

  • Släpp in ljuset och låt det skapa vackra ljusreflektioner i ditt hem.
  • Skala ner och plocka undan sådant som inte ger dig ro.
  • Inred med mycket textilier och använd dig av mattor för att dämpa ljuden i ditt hem.
  • Plocka in organiska former.
  • Inred utifrån en rofylld färgskala i beigea toner, krispigt vitt och lugnande blått eller grönt.

En reaktion på ”Så inreder du för ett rofyllt hem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *