Tips för en lyckad loppis

Ett bra sätt att vara snäll mot miljön, plånboken och för att göra plats för nytt därhemma är genom att rensa ut och hålla i en garageloppis. Men, för att ha en av dessa tillställningar finns det en del saker att ha koll på. Vad säljer bra egentligen och hur ska du tänka med priser? Det finns dessutom lagar rörande tillstånd och skatt som är bra att ha koll på, även om det kanske inte drabbar just dig och din garageloppis.

På senare år har det blivit superpopulärt med loppisar av olika slag. Vi vill återbruka, köpa och sälja billigt. Dessutom kan det vara charmigt med grejer som har en historia, och har man tur kan man fynda saker som dessutom är värdefulla. För dig som har grejer att sälja av så är en garageloppis, eller yardsale som det också kan kallas, ett bra alternativ. Då kan du sälja grejerna enkelt i anslutning till ditt hem. Här berättar vi mer om det och tipsar om vad som är bra att veta och tänka på.

Skatt och tillstånd

Detta är något som de flesta arrangörer av garageloppisar inte behöver oroa sig för, men det kan vara bra att känna till reglerna kring detta för att inte trilla dit. Hur ligger det då till med skatten? För skatta behöver du ju göra på det mesta. När det kommer till loppisar måste du som säljer dina prylar skatta på intäkterna som inkomst av kapital om din vinst är mer än 50 000 kronor, skriver Skatteverket på sin sajt. Det handlar om att du vid enstaka tillfällen under ett år säljer ägodelar du haft för personligt bruk och vinsten överstiger summan. Du har även rätt att göra avdrag för inköpspriset på grejerna, och känner du inte till det kan du göra ett schablonavdrag på 25 procent.

När det kommer till tillstånd för att ha loppis så behöver du ha tillstånd från Upplåtelseenheten, om det är en offentlig tillställning som inte sker på dina ägor. Om du ska ha just en garageloppis på din tomt behöver du inte söka tillstånd för detta, utan det gäller bara om du ska hålla till på offentlig mark.

Timing för lyckad garageloppis

Du kommer aldrig att veta exakt vad loppisbesökarna kommer vara intresserade av att köpa. Men oftast så handlar allt om timing. Då kan du även ha ett högre pris på grejerna du säljer också, men är du “off-season” bör du sänka priserna. Tänk så här: regnar det vill folk köpa regnkläder och är det sommar vill folk kolla på utemöbler och annat som hör sommaren till. Inför festsäsongen kan porslin sälja som smör. Du förstår.

Se till att organisera upp dina saker som du ska sälja på ett snyggt sätt, det ska även vara enkelt att gå igenom grejerna utan att det blir stökigt. Placera dyrgriparna nära där du står för att ha koll på vilka som är intresserade. Om du säljer kläder är en klädhäst med galgar att föredra framför vikta högar med kläder, då är det svårt att få sig en överblick. Glöm inte att ha påsar, växel och använd dig av Swish.

Kolla vad andra säljer och för hur mycket

För att du ska kunna veta vad som säljer bra just nu kan du göra efterforskning på trender i butiker och även på Blocket. Vilka annonser försvinner snabbt och hur ser prisbilden ut? Har du till exempel en byrå i teak kan du kolla vilken prisbild en sådan har på köp-och-sälj sajten och satsa på ungefär samma på loppisen. Räkna dock med att folk prutar, det är okej på en loppis.

 

Detta säljer bra

Vad som säljer bra går såklart i perioder och handlar mycket om timing, men det finns en del prylar som historiskt har varit mycket eftertraktade på garageloppisar och loppisar överlag.

  •      Märkesporslin och keramik. Höganäs, Gustavsberg, Rörstrand Eva Solo, Lisa Larsson, Stig Lindberg med flera.
  •      Pinnstolar. Många har en förkärlek till dessa.
  •      Teakmöbler. Populärt att inreda med.
  •      Kristallglas. Det är trendigt med retro lyx.
  •      Skinnväskor. Modelejonen kommer flockas runt dessa.
  •      Märkesjeans. Levis och andra välbevarade favoritjeans brukar sälja som smör.
  •      Skor. Man kanske inte tror det, men många köper skor begagnat.
  •      Planscher och tavlor. Är väldigt populärt, speciellt äldre sådana.
  •      Äppellådor. Trenden må vara lite förbi, men dessa köps fortfarande flitigt.
  •      Kvalitetsdukar. Linne och textilier med signatur lockar många intressenter.
  •      Rostfria bunkar och hinkar. Många vill bort från plast och återbrukar gärna dessa.
  •      Udda glas. Allt från snapsglas, vinglas och annat. Folk köper udda till fester och bröllop, då det är personligt och snyggt att duka med.
  •      Saker med retrofeeling. Allt som känns retro säljer.

 

Lycka till med loppisen! Love M

4 reaktioner på ”Tips för en lyckad loppis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *